petak, 30. studenoga 2007.

Kako ovo funkcionira?

Vjerovatno ste se bar jednom dosad zapitali kolika je godišnja zarada besplatnih internet servisa kao što su Google, Youtube ili Myspace. Radi se o servisima koji nude besplatne usluge za svoje korisnike, kao što je pretraživanje ili besplatan download video klipova, prikupljajući na taj način podatke o interesovanjima svojih korisnika, te prikazujući im odgovarajuće reklame.Njihova godišnja zarada, kao i vrijednost ovih kompanija već se mjeri u milijardama dolara, upravo zbog njihove multimilionske korisničke baze podataka. Neto zarada koju je ostvario Google u 2006. godini iznosila je 3,5 milijardi $. Google je platio Youtube-u 1,6 milijardi $, sve zahvaljujući milionima ljudi koji dnevno postavljaju i download-iraju video klipove, te koriste usluge Google pretraživača.
Također, sve internet kompanije koje se bave marketingom i trgovinom ostvaruju svoj kompletan profit isključivo putem korisnika interneta.
Glavni motiv za osnivanje AGLOCO™ mreže bilo je jednostavno pitanje: Gdje je udio korisnika interneta u zaradi ovih kompanija?

Nema komentara: